Scheidsrechterszaken

Introductie

Hennie de Koning runt al een aantal jaren het scheidsrechtercoordinaat. Sinds dit seizoen wordt zij hierin bijgestaan door Peter van den Berg. Zij proberen samen de scheidsrechterzaken van NOVO zo goed mogelijk te behartigen. De taken die zij verzorgen zijn het maken van de zaalwachtlijst en het onderhouden van contacten met de Nevobo. Daarnaast willen zij ook de kwantiteit en de kwaliteit van de scheidsrechters verbeteren. Hier stuiten zij gelijk op een groot probleem, want zonder de bereidheid van spelers om zich (hoger) te kwalificeren als scheidsrechter zal Novo steeds vaker tegen een scheidsrechtertekort aanlopen.

 

LidTelefoonnummerEmailadres
Hennie de Koning071 3617095henniedekoning@hotmail.com
Peter van den Berg06 10898584p.vandenberg@fugro.com

Scheidsrechters gezocht!!

regioscheidsrechters en verenigingsscheidsrechters

Er zijn 2 soorten scheidsrechters binnen de vereniging: regioscheidsrechters en verenigingsscheidsrechters (ofwel: uit-en thuisfluiters). Novo heeft een tekort aan regiofluiters, we zijn dus dringend op zoek naar nieuwe aanwas, spelers die de cursus VS3 willen volgen. Dit is een gratis cursus (3 dagdelen). Je moet hiervoor eerst een spelregeltoets afleggen. Na de cursus moet je een zgn proeve van bewaamheid (een PvB) afleggen, dwz een westrijd fluiten, waarbij je wordt beoordeeld door een PvB-beoordelaar van de bond. Als het jou leuk lijkt om wat hoger te fluiten, meld je dan zsm bij een van de coördinatoren aan.

De meeste verenigingsscheidsrechters hebben de code V6 (= instaptoets). Zij fluiten wedstrijden op het laagste niveau. De volgende stap is het halen van code V4. Hiermee mag je wedstrijden tot en met 1e klasse fluiten. Deze code kun je binnen de vereniging halen, door je te laten beoordelen door een zgn PvB-verenigingsbeoordelaar. Bij NOVO zijn dat op dit moment Luuk Bunt, Antoine Henkelman en Niels Botman.

Als je denkt dat het fluiten je best wel goed afgaat en je wil je beter kwalificeren, meld je dan in eerste instantie bij een van de coördinatoren. Zij verzorgen het verdere proces.

Instaptoets volleybalscheidsrechter (= code V6)

Van alle spelers vanaf 16 jaar verwacht Novo dat zij de spelregeltoets gedaan en gehaald hebben. Heb je nog geen spelregelbewijs dan kun je hiervoor online terecht op www.volleybalmasterz.nl. (zie boven)

Je kunt eerst eindeloos oefenen, voordat je de echte toets gaat doen. Heb je de test gehaald, krijg jij en de scheidsrechtercoordinator een mailtje dat je vanaf nu de code V6 hebt en wedstrijden mag fluiten op het laagste niveau.

Belangrijke volleybalsites

www.volleybal.nl – Algemene site voor regionale en landelijke volleybal info

www.volleybalmasterz.nl – (spelregels leren, oefenen, downloaden en doorlinken naar de instaptoets)

Hier vind je de basisspelregels voor het volleybalspel en hier kun je de spelregels oefenen voor het spelregelbewijs (= de instaptoets volleybalscheidsrechter)

Via deze site kun je dus ook doorlinken naar de Instaptoets

www.arbitragevideo.volleybal.nl  – Hier vind je voorbeelden van spelregelovertredingen die met korte videobeelden worden gedemonstreerd.